Nieuws

Dec 02
1Zecc-impressie-visie-bibliotheek-utrecht_lowres

Hal nieuwe Bieb krijgt sfeer van ‘Huiskamer’

Utrecht


Peter van de Vusse

Het jonge Utrechtse architectenbureau Zecc Architecten gaat de nieuwe Bibliotheek in het postkantoor op de Neude inrichten. Het kantoor wil het gebouw ‘teruggeven aan de stad.’

“Zecc Architecten kwam het dichtst in de buurt van een modern, dynamisch en multimediaal centrum, wat de nieuwe Bibliotheek moet worden. Ze lieten creatieve oplossingen zien,” verklaart Bibliotheekdirecteur Ton van Vlimmeren de keuze voor dit bureau.

Directeur Bart Kellerhuis van Zecc Architecten, dat vaker oude gebouwen herinrichtte zoals een leegstaande kerk in Utrecht en een watertoren in Soest, spreekt van een uitdaging. “Voor ons is het een geweldige kans om in onze eigen stad de inrichting voor de Centrale Bibliotheek te mogen ontwerpen. Een zeer bijzonder pand, midden in de stad en voor iedereen.”

De centrale hal wordt in de visie van Zecc ‘de huiskamer van de stad.’ Een grote lounge-achtige ruimte waarin mensen elkaar ontmoeten en op een informele wijze kennis wordt overgedragen in een uitnodigende en laagdrempelige sfeer. Door het dominante karakter van het monument blijft het interieur ingetogen. De hal is geschikt voor lezingen, debatten, tentoonstellingen, presentaties en workshops. Op de eerste etage komen veel (kinder)boeken, een brasserie en een auditorium.

Het voormalige postkantoor uit 1924, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school, staat sinds 2011 leeg. De verbouwing start najaar 2016. De verhuizing van de Bieb in 2018 kost 8 miljoen, waarvan Utrecht 6,1 miljoen betaalt.


© AD, vrijdag 25 september 2015 | Afbeelding door Zecc Architecten

About The Author